Ondernemer
Meer ruimte voor fiscaal vriendelijk pensioensparen, minder MKB-winstvrijstelling. Een helder overzicht voor ondernemers en bedrijven van de belangrijkste wijzigingen.

Ondernemer en werkgever: wat verandert er?

Meer ruimte voor fiscaal vriendelijk pensioensparen, minder MKB-winstvrijstelling. Een helder overzicht voor ondernemers en bedrijven van de belangrijkste wijzigingen.

Op deze pagina

Altijd op de hoogte

Belastingen, regels en omstandigheden veranderen continu. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Dat betekent dat je er altijd op kunt rekenen dat wij jou adviseren op basis van de laatste stand van zaken.

Wat is al veranderd of verandert binnenkort?

In het overzicht hieronder vind je belangrijke veranderingen die al zijn doorgevoerd of (zeer waarschijnlijk) binnenkort worden doorgevoerd. Heb je vragen over een van de onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

Flinke verruiming jaarruimte en reserveringsruimte

Met de inwerkingtreding van de Pensioenwet per 1-7-2023 is de fiscaal vriendelijke pensioenruimte (jaaruimte en reserveringsruimte) flink verruimd.
Lijfrente
meer informatie in deze blog

Sparen voor toekomstig inkomen met belastingvoordeel

Met een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening kun je met belastingvoordeel investeren in jouw inkomen voor later.

Afschaffing

Ondernemers kunnen vanaf 1 januari 2023 hun oudedagreserve niet meer verder opbouwen.

Werkwijze oudedagsreserve

Ondernemers kunnen met de oudedagreserve een deel van de winst reserveren voor een oudedagvoorziening. Hierdoor betalen ze het jaar dat ze het deel van de winst reserveren minder inkomstenbelasting. Wordt de oudedagsreserve niet gebruikt voor een lijfrente die aan de voorwaarden voldoet? Dan moeten ondernemers de inkomstenbelasting alsnog betalen. Dit is een vorm van belastinguitstel.

Einde oudedagsreserve

Sinds 1 januari 2023 kan de oudedagsreserve niet meer (verder) worden opgebouwd. De opgebouwde oudedagsreserve tot en met 31 december 2022 kan volgens de destijds geldende regels worden afgewikkeld. Dat betekent dat het hele bedrag in één keer vrijkomt en de ondernemer daar belasting over betaalt. Of het kan worden omgezet in een lijfrente product.
AOV advies

Verplichte aov voor zzp'ers stap dichterbij

In deze blog geven we een overzicht van de belangrijkste contouren van deze verzekering.

2 schijven box 2

Vanaf 2024 betaalt iemand met een belang van minimaal 5% in een onderneming:

 

  • 24,5% belasting over de eerste € 67.000 aan inkomsten uit de onderneming en
  • 31% over het meerdere.

MKB-winstvrijstelling

De MKB-winstvrijstelling vermindert jouw belastbare winst na ondernemersaftrek. Het percentage daalt in 2024 van 14% naar 12,7%. Ondernemers met een hoge winst gaan hierdoor het meeste achteruit.

Steeds minder zelfstandigenaftrek

Als ondernemer hoef je dankzij de zelfstandigenaftrek over zo’n € 5.000 winst (2023) geen belasting te betalen.

 

Deze zelfstandigenaftrek wordt sinds 2021 stapsgewijs teruggebracht naar € 900 in 2027. Ter compensatie wordt de arbeidskorting verhoogd.

Afbouw zelfstandigenaftrek

Jaar Bedrag zelfstandigenaftrek
2022 € 6.310
2023 € 5.030
2024 € 3.750
2025 € 2.470
2026 € 1.200
2027 € 900

Nieuwe Pensioenwet

Bied je als werkgever een pensioenregeling aan? Door de nieuwe pensioenwet moet je afspraken met jouw werknemers aanpassen.

Dat gebeurt collectief als je bent aangesloten bij een CAO. Ben je dat niet, dan moet je zelf nieuwe pensioenafspraken maken met jouw personeel.

Lijfrente
meer informatie in deze blog

Een nieuw pensioenstelsel

Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen de nieuwe pensioenregeling aanbieden. In deze blog staan we stil bij de belangrijkste wijzigingen.

Deze berichten vind je misschien ook interessant

Heb je een vraag over dit bericht?

Heb je een vraag over dit bericht of wil je een afspraak maken? Vul dan onderstaand formulier* in. Je ontvangt dan snel een persoonlijke reactie.

* We gebruiken deze gegevens alleen voor een reactie op jouw bericht.